تماس بگیرید!
ما گوشبهزنگیم:
تلفن: ۹۱۰۰۵۹۷۹ - ۰۲۱ داخلی 105
ایمیل: info@pishdadteb.com.com
یا ما با شما تماس میگیریم:
در موارد مرگ ناگهانی در مبتلایان به صرع (SUDEP), افراد بدون دلیل مشخصی از نفس کشیدن بازمیمانند و جان خود را از دست میدهند. اکنون، گروهی از عصبشناسان دانشگاه کانکتیکات در پژوهشی که در مجله eLife منتشر شده، سرنخهایی درباره این پدیده یافتهاند.
دانیل مالکی, عصبشناس و استاد دپارتمان فیزیولوژی و زیستشناسی عصبی این دانشگاه، میگوید:
“نرخ مرگومیر در مبتلایان به صرع بالا است، اما علت آن همچنان یک معما است.”
سالانه بیش از یک نفر از هر ۱۰۰۰ فرد مبتلا به صرع در اثر SUDEP جان خود را از دست میدهد، اما دلیل اصلی این پدیده ناشناخته باقی مانده است.
توضیح رایجی که برای SUDEP ارائه میشود این است که بیمار دچار یک تشنج کشنده شده است. اما تشنج در قشر مغز رخ میدهد، در حالی که فرایندهای حیاتی مانند تنفس در ساقه مغز کنترل میشوند. فاصله بین این دو بخش مغز بسیار زیاد است.
مالکی این وضعیت را چنین توصیف میکند:
“اگر تشنج در نیویورک رخ دهد، ساقه مغز در سانفرانسیسکو قرار دارد.”
برخی از عصبشناسان معتقدند که تشنجهای شدید میتوانند از قشر مغز به ساقه مغز منتقل شده و باعث اختلال در تنفس یا ضربان قلب شوند، اما مالکی با این نظریه موافق نیست. او اشاره میکند که برخی از بیماران مبتلا به SUDEP حتی دچار تشنج آشکار نمیشوند و مشکلات تنفسی در مبتلایان به صرع میتواند بدون وقوع تشنج نیز دیده شود.
مالکی و همکارانش، فو-شان کو و کالین کلیرلی, این فرضیه را مطرح کردند که شاید SUDEP منشأ ژنتیکی داشته باشد. شاید همان جهشی که باعث تشنج میشود، همچنین سلولهای مسئول تنفس را در ساقه مغز مختل میکند.
کو برای بررسی این موضوع، موشهایی را با جهش ژنی مرتبط با سندرم دراوت (Dravet Syndrome) پرورش داد.
سندرم دراوت یک نوع شدید از صرع است که ناشی از جهش در ژن SCN1A, مسئول شکلگیری کانالهای سدیمی در سلولهای مغز، ایجاد میشود. اگر این کانالهای سدیمی به درستی کار نکنند، سلولهای عصبی بیشازحد تحریک میشوند و این تحریک میتواند مانند وحشت در یک استادیوم شلوغ، به کل مغز گسترش یابد و در نهایت منجر به تشنج شود.
ژن SCN1A بیش از ۱۲۰۰ نوع جهش شناختهشده دارد و شدت صرع وابسته به این است که آیا جهش منجر به از دست رفتن کامل یا جزئی عملکرد کانالهای سدیمی شده است. جهش مرتبط با سندرم دراوت در دسته شدید قرار دارد. افراد مبتلا به این سندرم دچار تشنجهای شدید، بهویژه در هوای گرم، میشوند و درمان آنها بسیار دشوار است. SUDEP یکی از علل شایع مرگ در این بیماران است.
یک ویژگی پارادوکسیکال در سندرم دراوت این است که جهش SCN1A در واقع کانالهای سدیمی را کمتر فعال میکند, نه بیشتر. این یعنی که سلولهای عصبی بهجای بیشفعال شدن، دچار کاهش فعالیت میشوند. اما نکته مهم این است که این جهش عمدتاً سلولهای بازدارنده مغز را تحت تأثیر قرار میدهد. این سلولها مانند نگهبانهای استادیوم هستند که وظیفه کنترل تحریکات عصبی را دارند. در صورت از کار افتادن این نگهبانها، سلولهای تحریککننده بدون کنترل عمل کرده و به تشنج منجر میشوند.
کو برای بررسی اثر جهش ژنی بر SUDEP, دو سؤال را مطرح کرد:
پاسخ به سؤال اول بهسرعت مشخص شد:
پاسخ به سؤال دوم کمی زمان برد، اما نتایج نشان داد که موشهای مبتلا به سندرم دراوت الگوی تنفسی غیرطبیعی دارند:
مالکی توضیح میدهد:
“ما مطمئن شدیم که مدل ما بهخوبی شرایط انسانی را بازتاب میدهد.”
برای بررسی دقیقتر، کو به مطالعه مستقیم ساقه مغز موشها پرداخت.
او مشاهده کرد که:
اما اگر نورونهای تحریککننده بیشفعال شده بودند، چرا موشها دچار توقف تنفس میشدند؟
مالکی و کو هنوز موفق به یافتن پاسخ قطعی این سؤال نشدهاند، اما شواهد نشان میدهد که مدار عصبی کنترل تنفس در ساقه مغز این موشها بهشدت دچار اختلال شده است.
آنها اکنون قصد دارند:
هدف نهایی این پژوهشگران، شناسایی عاملی کلیدی است که بتوان آن را کنترل کرد تا از اختلال سیستم تنفسی جلوگیری کرده و جان بیماران مبتلا به صرع را نجات داد.
:Reference
Kuo, F.-S., Cleary, C. M., LoTurco, J. J., Chen, X., & Mulkey, D. K. (2019). Disordered breathing in a mouse model of Dravet syndrome. eLife, 8, e43387. https://doi.org/10.7554/eLife.4338